W skrócie
Domową sałatkę z selera naciowego z żurawiną i kurczakiem można wzbogacić grzankami z chleba razowego, porcją ugotowanego makaronu np.: pełnoziarnistego lub ulubionej kaszy. Taka sałatka to także znakomity sposób na wykorzystanie wcześniej upieczonych i pokrojonych w kostkę kotletów gyros. Można także podzielić sobie kurczaka lub indyka z przeznaczeniem na kotlety i sałatkę, a następnie jednocześnie zamarynować w majonezie i przyprawie gyros. Dzięki temu zaoszczędzisz czas podczas przygotowania domowych posiłków.
W galerii zobaczysz etapy przygotowania sałatki z selerem naciowym z żurawiną i kurczakiem gyros
Sałatka z selera naciowego z żurawiną i kurczakiem gyros – prosty przepis
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina na marynowanie mięsa.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka lub sznycle z indyka,
- 1 łyżeczka przyprawy gyros,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 3 plastry ananasa świeżego lub z puszki,
- 3 łyżki kukurydzy w puszce,
- 1 główka sałaty rzymskiej,
- 30 g żółtego sera,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka ketchupu.
Do smaku:
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Do podania:
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić sałatkę z selera naciowego z żurawiną i kurczakiem gyros?
Sposób podania:
- Na początku kurczaka pokroiłam w kostkę, dodałam do niego łyżkę majonezu i przyprawę gyros.
- Mięso odstawiłam do zamarynowania na 1 godzinę.
- Kurczaka wrzuciłam do frytkownicy beztłuszczowej i piekłam przez 15 minut w temperaturze 180° Celsjusza.
- W tym czasie pokroiłam w kostkę selera naciowego, paprykę i ananasa.
- Składniki wrzuciłam do miski i dodałam suszoną żurawinę wraz z kukurydzą z puszki.
- Sałatę rzymską poszatkowałam i dodałam do warzyw i owoców.
- Wszystkie składniki wymieszałam z jogurtem naturalnym, łyżką majonezu i ketchupem.
- Ser żółty pokroiłam w kostkę i dodałam do sałatki.
- Upieczone i wystudzone kawałki kurczaka gyros wrzuciłam do miski z sałatką i wymieszałam wszystkie składniki.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
- Przed podaniem sałatkę z selerem naciowym, żurawiną i kurczakiem gyros posypałam posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Jajka pieczone z fetą i pomidorkami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?