W skrócie
We Włoszech pizza biała może być podawana w różnych odsłonach. Ważne jest, że na spodzie układa się ser mozzarella, kozi lub świeżą burratę. Często sięga się też po świeże zioła np.: tymianek, rozmaryn i oregano. Co więcej, oryginalna pizza bianca wzbogacana jest dodatkiem owoców. Polecam zrobić pizzę białą z plastrami cienko pokrojonego jabłka. W sezonie można także stosować winogrona, figi lub soczystą gruszkę. Właśnie dodatek owoców wzbudza największe zainteresowanie i zdumienie wśród gości. Poznaj przepis na szybką pizzę biancę na obiad.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania pizzy białej
Szybka pizza bianca – prosty przepis z białym sosem
Liczba porcji: 1 duża pizza lub 2 małe.
Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej na pizzę typ 00,
- 255 ml wody,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 10 g soli,
- 4 g suszonych drożdży.
Biały sos do pizzy na spód:
- 1 łyżka gęstej śmietany o 12-procentowej zawartości tłuszczu,
- 20 g sera koziego,
- 30 g mozzarelli.
Dodatki do białej pizzy:
- 30 g szynki,
- 1/3 jabłka,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku.
Jak zrobić pizzę biancę?
Sposób przygotowania:
- Składniki na pizzę biancę wyrobiłam i przygotowałam ciasto tak jak na domową pizzę Margheritę.
- Następnie na przygotowanym spodzie rozsmarowałam śmietanę wymieszaną z suszonym tymiankiem.
- Plastry szynki położyłam na rozsmarowanej śmietanie.
- Na spodzie do pizzy białej rozłożyłam pokrojoną mozzarellę i plastry sera koziego.
- Jabłko poszatkowałam na mandolinie na cienkie plastry.
- Pizzę przełożyłam na rozgrzaną blachę piekarnika do 230° Celsjusza i piekłam na dolnej półce przez 7 minut z funkcją termoobiegu.
- Pizza bianca jest gotowa, gdy brzegi się zarumienią, a ser rozpuści.
Spód do pizzy na zaczynie
Jeżeli macie czas, aby zaplanować przygotowanie pizzy, to zachęcam do zrobienia pizzy na sztywnym zaczynie określanym biga. Metoda zaprezentowana została przez mistrza piekarnictwa Jeffreya Hamelmana. Wieczorem wymieszaj składniki zaczynu, czyli:
- 102 g mąki chlebowej,
- 62 g wody,
- szczyptę suszonych drożdży.
Zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 12-16 godzin. Kolejnego dania zaczyn połącz z 420 g mąki chlebowej, 289 g wody, 9 g soli, 4 g drożdży, 26 g oliwy i całym zaczynem. Ciasto odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. W połowie wyrastania złóż w kulę i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Takie ciasto podziel na 2 lub 4 porcje i piecz w rozgrzanym piekarniku z dodatkami do pizzy białej. Metoda jest czasochłonna, ale odwdzięcza się puszystością ciasta i głębszym smakiem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?