W skrócie
Pasztet z gęsi i wątróbek to danie świetnie smakujące w listopadzie. Właśnie wtedy gęsi są najtłustsze, a ich mięso będzie soczyste i delikatne. Do domowego pasztetu z gęsi warto dodać także zioła o wyrazistym aromacie np.: rozmaryn, tymianek lub oregano. Gotowy pasztet będzie wyglądał apetycznie, gdy wierzch będzie polany galaretką powstałą z esencjonalnego wywaru.
Pasztet z gęsi – przepis na domowe danie
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 4 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 mała gęś,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 200 g słoniny,
- 1 wątróbka z gęsi,
- 300 g wątróbki cielęcej,
- 100 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 bułka,
- 3 jajka,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 1 liść laurowy,
- 10 g żelatyny.
Jak zrobić pasztet z gęsi?
Przygotowanie:
- Na początku gęś należy sprawić, opłukać, pokroić. Włoszczyznę trzeba opłukać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Gęś i włoszczyznę należy włożyć do garnka z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Składniki trzeba zalać osoloną wodą i gotować na małym ogniu przez dwie godziny.
- Gęsią i cielęcą wątróbkę należy dokładnie obrać z błon, pokroić na plastry i razem z umytymi, posiekanymi pieczarkami i cebulą dusić z dodatkiem 125 ml wywaru przez 10 minut.
- Następnie mięso z gęsi, wątróbkę cielęcą, pieczarki z cebulą i namoczoną bułkę zmielić dwa razy.
- Do masy mięsnej należy dodać jajka, przyprawić solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Cały czas należy ucierać puszystą masę i dodawać pokrojoną w dużą kostkę gęsią wątróbkę.
- Formę do pieczenia pasztetu należy wyłożyć słoniną, wypełnić masą pasztetową i szczelnie zakryć plastrami słoniny.
- Pasztet z gęsi należy piec w kąpieli wodnej w nagrzanym piekarniku do 220° Celsjusza przez 30 minut, a następnie trzeba zmniejszyć temperaturę do 180° Celsjusza i piec przez kolejną godzinę.
- Żelatynę należy namoczyć w 20 ml wody, a następnie dodać do niej 200 ml przecedzonego wywaru z gęsi, zagotować i wystudzić.
- Upieczony i wystudzony pasztet z gęsi należy zalać przygotowaną galaretką.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?